Sociale media

Uit: De Krant van Midden-Drenthe

‘Die ene 15-jarige onbekende jongen kan ook een 60-jarige man zijn.’ Basisschoolleerlingen in Midden-Drenthe krijgen voorlichting over sociale media

 
Leerlingen van IKC de Lindelaar in Westerbork luisteren aandachtig.

Leerlingen van IKC de Lindelaar in Westerbork luisteren aandachtig. Foto Welzijnswerk

Bij het gebruikmaken van sociale media komen ook gevaren om de hoek kijken. Tijdens gastlessen op verschillende basisscholen in Midden-Drenthe gaan de jongerenwerkers en schoolmaatschappelijk werkers van Welzijnswerk Midden-Drenthe met basisschoolleerlingen in gesprek.

„We zien dat kinderen steeds eerder een smartphone hebben en daarmee ook steeds eerder online zijn”, vertelt jongerenwerker Kirsten van Trigt. „Dat betekent dat ze ook eerder in aanraking komen met bepaalde zaken, zoals online pesten of vriendschapsverzoeken van onbekenden. We proberen ze onder meer mee te geven dat die ene 15-jarige onbekende jongen, ook een 60-jarige man kan zijn.”

Op basisscholen

De gastlessen worden gegeven op basisscholen van Kits Primair en CKC Drenthe. Ze kwamen enkele jaren geleden tot stand vanuit een samenwerking met Kits Primair. Op de basisscholen van de stichting voor kinderopvang en openbaar basisonderwijs wordt tijdens de gehele Week van de Mediawijsheid op verschillende manieren aandacht besteed aan mediawijsheid.

„We vinden het belangrijk om onze leerlingen bewust te maken van de risico’s en hun gedrag online”, legt Marga Heres, coördinator Lifestyle bij Kits Primair, uit. „De gastlessen zijn daar een mooi voorbeeld van. Je ziet dat de jongerenwerkers en schoolmaatschappelijk werkers bekend zijn bij de kinderen. Daardoor gaan ze makkelijker in gesprek.”

Betrokken

Ook de schoolmaatschappelijk werkers van Welzijnswerk Midden-Drenthe zijn bij de gastlessen betrokken. „Tijdens de gastlessen gaan we vooral met de basisschoolleerlingen in gesprek: Waarom zitten ze op sociale media? Waar lopen ze tegenaan? Voelen ze zich ook weleens onveilig?”, somt Gerjanne Hoorn op. „We zien dat het gevaar van het delen van wachtwoorden onderschat wordt en dat kinderen steeds meer met elkaar communiceren via chatfuncties bij games.”

Jongerenwerker Yfke de Groot wil ouders vooral meegeven regelmatig het gesprek over sociale media aan te gaan. „Bijna iedere ouder vraagt aan het einde van de dag hoe de schooldag was, maar bijna niemand vraagt hoe het online ging. Zo’n vraag is een mooi startpunt van een gesprek.”

Recente berichten
Call Now Button