Vector of Memory

Uit: De Krant van Midden-Drenthe

Leerlingen adopteren monument

HOOGHALEN Hooghalen is sinds verleden week woensdag een bijzonder monument rijker. De ‘Vector of Memory’, die onderdeel uitmaakt van de de langeafstandswandeling Candian Trail, herinnert Canadese soldaten die er omkwamen in de laatste oorlogsdagen in april 1945.
Bovenbouwleerlingen van IKC De Bosvlinder onthulden het monument, dat ook herinnert aan de twaalf boerderijen in het dorp die in vlammen opgingen. De school heeft het monument geadopteerd en zorgt voor het onderhoud, waardoor de geschiedenis ook bij de jongste inwoners van het dorp levend wordt houden.
Burgemeester Cees Bijl, commissaris van de koning Jetta Klijnsma en directeur-bestuurder Rémi Praud van de Liberation Route Europe Foundation keken toe hoe de kinderen de ‘Vector of Memory’ onthulden. De Canadian Trail, een wandelroute van 150 kilometer door heel Drenthe in het spoor van de Canadese bevrijders is daarmee officieel een feit.

De route vormt een onderdeel van een veel langere wandelroute door heel Nederland die eind dit jaar klaar moet zijn. Die landelijke route is weer onderdeel van de Liberation Route Europe, een internationaal wandelnetwerk dat de opmars van de westerse geallieerden in 1944 en 1945 volgt.
De route brengt wandelaars langs allerlei belangrijke historische plekken en musea.
Monumenten zoals in Hooghalen staan op verschillende plekken langs de route. Ook zijn er kleinere markeringen met informatie over wat er rondom de bevrijding van bepaalde plekken in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd

Woensdag was er vóór de onthulling een bijeenkomst in café Het wapen van Schotland in Hooghalen, waar onder meer de Belg Rémi Praud vertelde over het Europese wandelnetwerk en de Canadian Trail.

Daarna gingen de aanwezigen lopend of in een oud militair voertuig, onder begeleiding van een doedelzakspeler, naar het monument.

Recente berichten
Call Now Button