Aandacht voor Drentse taal in het basisonderwijs

 In Nieuws

Uit: de krant van Midden-Drenthe

Beilen – Met het verhaal ‘Boer Biet in de wietschuur’ opende Geert Woldman woensdag het Drents Veurlezen bij IKC Harm Smeenge. Leerling Loes Nijboer schreef het verhaal voor het project ‘In elk kind zit een verhaal’ van het Huus van de Taol.

In de Meertmaond Streektaolmaond organiseert het Huus van de Taol diverse activiteiten om de Drentse taal te promoten. Het project ‘In elk kind zit een verhaal’ en het Drents Veurlezen is gericht op kinderen in het basisonderwijs.

Prijswinnaars

Honderden basisschoolkinderen in Drenthe deden mee aan het project ‘In elk kind zit een verhaal’. De opdracht was om een verhaal te schrijven over het thema ‘Een groot geheim’. In totaal zijn er veertien winnaars, waarvan drie uit de gemeente Midden-Drenthe. Chris Steens van IKC G.A. de Ridder behoorde tot de eerste vijf winnaars. Loes Nijboer van IKC Harm Smeenge en Simon van der Velden van IKC ’t Hieker Nust behaalden een gezamenlijke zesde plek. De winnende verhalen zijn door het Huus van de Taol vertaald in het Drents en overhandigd aan de kinderen.

Drentse les

De streektaal krijgt steeds meer aandacht in het basisonderwijs. Mede dankzij het Huus van de Taol zijn er inmiddels diverse materialen beschikbaar voor Drentse lessen. Immy Rorije, directeur van IKC Harm Smeenge vindt het belangrijk dat kinderen leren over de streektaal. “In al onze groepen komt de streektaal regelmatig aan bod. Hiervoor gebruiken we onder andere de website Wiesneus en de lesmap ‘Echt waor? Echt waor!’. We lezen Drentse verhalen, zingen Drentse liedjes en geven soms ook instructie in het Drents. Daarnaast doen we, waar mogelijk, mee aan de activiteiten en projecten die het Huus van de Taol organiseert.”

Speciaal voor leerkrachten, ouders en kinderen heeft het Huus van de Taol samen met Stenden Hogeschool Emmen de website www.wiesneus ontwikkeld. Hierop staan liedjes, gedichten, verhalen en spelletjes om kinderen spelenderwijs Drents te leren. De website is voor iedereen toegankelijk.

Recente berichten

Leave a Comment

Call Now Button